Els grups d’habilitats socials s’adrecen a infants i adolescents que poden mostrar-se tímids i sentir-se incòmodes en situacions socials, especialment quan han de defensar els seus drets o opinions. També es dirigeixen als que tenen més tendència a defensar les seves idees sense tenir en compte els drets dels companys; es mostren ofensius, poc tolerants i tenen dificultats per acceptar el criteri de la resta o negociar; també als que tenen dificultats per relacionar-se i, sovint, es veuen immersos en petits conflictes que generen patiment i problemes d’integració social.
El desenvolupament d’unes bones habilitats socials afavoreix el procés de socialització. Saber relacionar-nos adequadament amb les altres persones influeix de manera directa en la satisfacció personal, l’autoestima i és un dels factors més determinants del benestar emocional. Gaudir d’unes relacions socials gratificants i tenir almenys un bon amic o amiga s’ha descrit com un factor protector de problemes psicològics. En conseqüència, l’aprenentatge de les habilitats socials és un dels aprenentatges més rellevants que hem de fer les persones al llarg de la vida.
Les persones amb dificultats importants en el maneig de les relacions socials poden aprendre estratègies per millorar la interacció amb els iguals. El fet de treballar aquestes estratègies en grups d’infants i joves de característiques similars afavoreix i facilita la pràctica d’habilitats socials en un entorn controlat i divertit i en un espai on senten el suport dels iguals, aprenen a expressar els sentiments i s’ajuden els uns als altres. Paral·lelament, demanem la col·laboració de les famílies, com a protagonistes importants en aquest procés, informant-los dels continguts treballats i de les estratègies que poden utilitzar per ajudar-los des de l’entorn familiar.